Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Rivierenland

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Nieuwe Hollandse Waterlinie

Onbereikbaar, onneembaar en onzichtbaar: zo was de Nieuwe Hollandse Waterlinie wel te beschrijven. Wanneer er oorlog dreigde lieten, soldaten hele stukken land onder water lopen om de vijand af te schrikken. Zo werd er twee vliegen in één klap geslagen. Het land was namelijk onbegaanbaar voor soldaten, voertuigen of paarden en voor boten was juist net te ondiep.

Wat destijds de vijand buiten hield, is nu een toeristische bezienswaardigheid. Verscholen in de natuur duiken de bouwwerken hier en daar op. Wees welkom en ontdek de rijke geschiedenis van de Nieuwe Hollandse Waterlinie!

UNESCO werelderfgoed
Op 26 juli heeft het Werelderfgoedcomité besloten om de Hollandse Waterlinies de werelderfgoedstatus te verlenen. Dit is de uitbreiding van het werelderfgoed van de Stelling van Amsterdam met de Nieuw Hollandse Waterlinie. Samen vormen ze nu de Hollandse Waterlinies. Het totale verhaal van de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie: verdediging van het land met water als bondgenoot, is nu internationaal erkend als uniek en onvervangbaar.

Wist je dat?

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is het grootste rijksmonument van Nederland en bestaat uit 45 forten, 6 vestingen, 2 kastelen, 85 mitrailleurkazematten en ruim 700 bunkers, groepsschuilplaatsen, militaire sluizen en waterwerken. Deze verdedigingslinie is 80 kilometer lang en loopt van de stad Muiden tot natuurgebied de Biesbosch.

 Fietsen door de Vestingdriehoek

In een middagje de Vestingdriehoek ontdekken? Deze fietsroute is 55 kilometer lang en brengt je over slingerende dijken door het prachtige rivierenlandschap langs de vestingsteden, kastelen en forten. Heb je iets langer de tijd? Dan is het zeker de moeite waard om van je fiets te stappen en deze plekken te bezoeken!

Maak onderweg gebruik van de veerdienst tussen Gorinchem – Woudrichem – Slot Loevestein of tussen Slot Loevestein – Vuren en ontdek de Vestingdriehoek! Op de reisplanner van Riveer vind je actuele vaartijden en prijzen.

Bekijk hier de route

Fiets- en wandelroutes langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Fort Everdingen

Fort Everdingen werd in 1847 gebouwd ter versterking van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Torenfort Everdingen en het nabijgelegen Fort Honswijk waren samen in staat de toegang tot de Lek hermetisch af te sluiten. Rondom het fort vind je een indrukwekkende gracht en drie inundatiesluizen.

Vandaag de dag is Fortbrouwerij Duits & Lauret er gevestigd. Proef hier heerlijke speciaalbieren of overnacht over de natuurcamping!

Meer informatie

Overnachten in de buurt van de Nieuwe Hollandse Waterlinie

GeoFort

Fort Asperen werd in 1847 gebouwd om te voorkomen dat de vijand met de boot via de Linge of te voet via de Lingedijk het rijke westen zouden binnendringen. Een onoverzichtelijke bocht in de rivier maakt het noodzakelijk dat een nieuw fort geplaatst werd om de vijand eerder uit te schakelen: Fort bij de Nieuwe Steeg.

Fort bij de Nieuwe Steeg is omgedoopt tot GeoFort. Alles op het forteiland staat nu in het teken van kaarten en navigatie. Ontdek de donkere ondergrondse tunnels, vind de weg in het doolhof en daal met een lift 6.000 kilometer diep in de aarde. Voor jong en oud een spannend dagje uit!

Meer informatie

Doorgezaagde bunker op de diefdijk

De Diefdijk in Culemborg is aangelegd als binnendijk en beschermde het achterliggende gebied bij wateroverlast. In de 19eeeuw werd de Diefdijk voor deze reden opgenomen in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Destijds vormde de diefdijk de grens tussen de gewesten Gelre en Holland.

In 1940 is een groepsschuilplaats genaamd Bunker 599 gebouwd op de Diefdijk. In 2010 is deze bunker in twee delen gezaagd en is het mogelijk om dwars door de bunker naar het water te lopen.

Meer informatie

Fort Asperen

Fort Asperen versperde de weg voor soldaten te voet over de Lingedijk of met te boot over de Linge. Het monumentale torenfort spreekt tot de verbeelding van jong en oud. Ook kunstenaars en designers laten zich graag inspireren door deze historische plek. In de recent gerenoveerde Taveerne kun je verder terecht voor een hapje of een drankje.

Meer informatie

Werk aan het Spoel

Werk aan het Spoel verdedigde in tijd van de Nieuwe Hollandse Waterlinie de nabijgelegen inundatievoorzieningen. In een later stadium is Werk aan het Spoel uitgebreid met bomvrije gebouwen, kazematten, groepsschuillplaatsen, batterijen en tankversperringen.

In het markante forthuis bij Werk aan het Spoel is nu restaurant Caatje aan de Lek gevestigd. Hier kun je ongedwongen genieten van de beste ingrediënten uit de buurt.

Meer informatie

 Forten in Rivierenland

Ontdek geheimzinnige waterkelders en half verstopte bunkers in een prachtig rivierenlandschap! Deze fietsroute van 83 kilometer brengt je in de eerste helft langs onderdelen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Daarna doorkruis je vestingstad Zaltbommel en het fruitrijke Betuwe.

Bekijk hier de route

De Vestingdriehoek

 

De Vestingdriehoek is één van de mooist bewaard gebleven verdedigingswerken van Nederland en wordt gezien als het sluitstuk van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het bestaat uit de vestingsteden Gorinchem en Woudrichem, Slot Loevestein en Fort Vuren.

 

Slot Loevestein

Slot Loevestein is één van de mooist bewaard gebleven verdedigingswerken van Nederland. Eeuwenlang was Slot Loevestein een onmisbare schakel in de verdediging van het machtige Holland. Het kasteel ligt daar waar Maas en Waal samenkomen en Gelderland, Brabant en Zuid-Holland elkaar raken en heeft met name zijn waarde bewezen tijdens de Nederlandse opstand eind 16eeuw.

De rijke historie van Slot Loevestein beslaat nu inmiddels 650 jaar en is in te delen in drie periodes: de middeleeuwen, de staatsgevangenis en de Hollandse Waterlinie. Tijdens een bezoek aan het kasteel komt deze geschiedenis weer helemaal tot leven. Met een persoonlijke sleutel verken je het kasteel zelfstandig en leer je meer over de belangrijke rol die Slot Loevestein heeft gespeeld in de Oude en Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Meer informatie

Vestingstad Gorinchem

Waar twee rivieren elkaar ontmoeten, ligt de vestingstad Gorinchem. De stad werd bijna vierhonderd jaar geleden versterkt met vestingwallen die de stad verdubbelden in grootte. In Gorinchem herinneren tientallen monumenten aan het verleden en de tijd van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Ook de vestingwallen zijn nog intact.

Meer informatie

Vestingstad Woudrichem

Vestingstad Woudrichem bestond uit zeven bastions, twee ravelijnen en twee dammen in de gracht om de Afgedamde Maas af te sluiten en het westen te beschermen. Alle waterwerken zijn nog te bezichtigen en binnen de vestingmuren vind je nog het Wachthuis, een bomvrij arsenaal en de Marechausseekazerne.

Meer informatie

Fort Vuren

Fort Vuren verdedigde een zwakke plek in de Waterlinie: de Waal. Dit verdedigingswerk kon de rivier geheel afsluiten en dus de vijand tegenhouden.

Vandaag de dag is Fort Vuren een toeristische locatie waar horeca en geschiedenis hand in hand gaan. Laat je daar een gids leiden en ontdek alle geheimen van het fort, geniet in de taveerne van een stevige soldatenmaaltijd of overnacht in het imposante fort.

Meer informatie

Bekijk ook eens de andere historische locaties in Rivierenland!

Rivierenland kent een roemrijk verleden en door het hele landschap herinneren talloze plekken hieraan. Denk aan oude kerken, historische molens en legendarische kastelen. Nieuwsgierig? Klik dan op de button hieronder!

Bekijk hier het aanbod

Uit in de regio

Je vindt in Rivierenland genoeg rust, ruimte en uitgestrekte gebieden waar je lekker een frisse neus kunt halen.

COVID-19: Wij adviseren de op dat moment geldende richtlijnen van het RIVM en de Rijksoverheid op te volgen bij een bezoek aan onze streek. Raadpleeg ook altijd de website van de betreffende locatie die u wilt bezoeken voor actuele informatie.