De rivier de Linge is de langste rivier in Nederland. De Lingeroute volgt beide zijden van de Linge tussen Gorinchem en Geldermalsen en is 70 km lang. De route begint bij Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd, waarna je via Tricht fietst naar Geldermalsen. Vervolgens fiets je door historische dijkdorpjes zoals Rumpt, Heukelum en Acquoy.
Onderweg kom je langs slingerende dijken, wuivende rietvelden en weelderige boomgaarden. Ga vooral op tijd op pad, want er is genoeg te zien en te doen! Hieronder geven we je een aantal tips.
Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt
De Lingeroute start bij Heerlijkheid Mariënwaerdt. Op dit eeuwenoude landgoed waan je je in de historie! In 1744 kocht de A.O.R.F. Graaf van Bylandt het voormalige kloosterdomein Mariënweerd. Het zojuist tot ‘Hoge Heerlijkheid’ gepromoveerde landgoed vormde voor Van Bylandt een belangrijke bezitsuitbreiding.
Al meer dan 275 jaar is het door vererving een particulier bezit gebleven, nu alweer negen generaties in de familie Van Verschuer. Het landgoed timmert tegenwoordig flink aan de weg. De Landgoedfair is alom bekend en de heerlijke landgoedproducten worden in heel Nederland verkocht.
De Bed & Breakfast van Fruitbedrijf De Hoenderik is gevestigd in een mooie, rustige en landelijke omgeving met een schitterend uitzicht over verschillende boomgaarden. Alle zes de kamers zijn ingericht met een fruitthema, massief eikenhouten vloer en een zitje. De accommodatie is ook zeer geschikt voor een overnachting met een gezin of groep. In de Boerderijwinkel wordt het Betuws Best ontbijt geserveerd, met de (h)eerlijke ambachtelijke Betuwse producten.
Wijngaard de Rijsakker in Rumpt
Behoefte aan een lekker wijntje onderweg? Dat kan bij Wijngaard de Rijsakker. Naast een rode, witte of rosé wijn kun je ook een bijzondere wijn proberen, zo is ‘La Conference’ gemaakt van peren. Het is ook mogelijk om een inkijkje te krijgen in het bedrijf tijdens een proeverij of rondleiding. En als je nog langer wilt genieten van het prachtige uitzicht over de wijngaard, dan kun je blijven slapen in de B&B op de bovenverdieping van het wijngebouw!
Heukelum staat bol van de cultuurhistorie. Je vindt de unieke ophaalbrug aan de Heidensweg. De ophaalbrug hoort bij de historische buitenplaats Heukelum. Het stadhuis dateert uit de 17e eeuw en is gelegen aan de Voorstraat 2. Bezoek ook eens het beeld van de Veerman. Het staat op een betonnen voetstuk. Het beeld staat bij de aanleg van het veer naar Oosterwijk over de Linge en herinnert je aan het vroegere voetveer.
Het Weeghuisje Spijk
Het Weeghuisje staat aan de Zuidelingedijk aan de Linge bij Spijk. Het is een opvallend weeghuisje. Op deze plek werden vroeger de goederen die vervoerd werden gewogen. Het Weeghuisje te Spijk is gebouwd in 1921 en op het huisje staat de volgende tekst: ‘Paterna Rura Exercentibus’. De betekenis hiervan is: ‘Wat is de man gelukkig, die altijd het land mag bebouwen’. Het Weeghuisje is gemaakt van bakstoon, met een houten vlakke gootboei. Het dak is een zinken schilddak met hoekkepers en roefen. Vandaag de dag heeft het Weeghuisje een recreatieve functie.
Het dorp Acquoy is vooral bekend om zijn meest markante gebouw, de scheve toren van de Hervormde kerk. De toren staat bovenin 115 cm uit het lood en wordt daarom ook wel de ‘Betuwse toren van Pisa’ genoemd.
De Stapelbakker in Beesd
Sluit de Lingeroute af bij De Stapelbakker, aan de rand van het landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt. De koks trakteren je hier op verrukkelijke pannenkoeken, bereid van biologisch geteelde landgoedingrediënten. Op de veelzijdige menukaart vind je naast pannenkoeken diverse broodjes, soepen, salades, landgoed-kroketten, saté en uitsmijters.